Practica, un instrument eficient de explorare a abilităților care îți cresc angajabilitatea

practica-un-instrument-eficient-de-explorare-a-abilitatilor-care-iti-cresc-angajabilitatea-a9853

Îți vorbeam într-un articol anterior despre abilitățile care îți cresc angajabilitatea, adică cele care te evidențiază de restul candidaților atunci când aplici pentru un job. Dacă ești student(ă) sau ești proaspăt absolvent de facultate, este posibil să nu ai experiență și să nu poți valoriza acest atribut în CV-ul tău sau la interviu. Dar, cum am mai spus, deși experiența poate fi un criteriu de departajare în selecția candidaților, acest lucru nu se aplică întotdeauna atunci când aplici pentru o poziție de entry level. Angajatorii caută să găsească în candidații juniori abilitățile care îi vor transforma în profesioniștii de mâine. Aceste abilități se referă mai degrabă la personalitatea ta și completează pregătirea ta academică. Nu în ultimul rând, au  o contribuție esențială la construirea unei cariere de succes în domeniul în care ai ales să te specializezi. Astfel, pe lângă capacitatea de soluționare a problemelor, de analiză și sinteză, de a lucra în echipă,  de a lua inițiativa atunci când este nevoie, abilități precum flexibilitatea, atenția la detalii, leadershipul sunt alți factori care te pot evidenția de restul candidaților. Mai jos găsești detalii despre cum te pot transforma aceste abilități în candidatul ideal pentru angajatori și, mai târziu, pe parcursul carierei tale, într-un profesionist de succes:

Flexibilitate/Adaptabilitate. Majoritatea angajatorilor caută tineri receptivi, care pot „ateriza pe picioarele lor”. Arată că te poți adapta ușor noilor provocări și că vrei să înveți lucruri noi. Poți prezenta la interviu situații în care nu te-ai lăsat „intimidat(ă)” de schimbare și modul în care ai îmbrățișat și ai știut să transformi în beneficiul tău factorii care au generat schimbarea.

Atenția la detalii. Această abilitate poate fi salvatoare în situații critice, în care un detaliu „minuscul” poate schimba complet rezultatul. Angajații atenți la detalii, meticuloși, care nu lasă nicio „portiță” sunt cei mai valoroși. Poți demonstra că ai această abilitate prin prezentarea unui CV scris corect, fără greșeli gramaticale, și organizat cu ajutorul unui limbaj clar și concis. Nimeni nu va lua în considerare un CV scris neglijent.

Abilități de conducere. Angajatorii caută să vadă într-un candidat junior abilități deosebite de leadership. Chiar dacă pare greu de crezut, poți demonstra că ai potențial de lider fără a avea experiență. Dacă ai coordonat un proiect în timpul facultății, poți evidenția acest lucru în CV. Mai mult, o scrisoare de recomandare de la tutorele de practică de la firma în care ți-ai desfășurat stagiul, în care sunt subliniate abilitățile tale de lider, poate contribui la angajarea ta pe poziția pe care ți-o dorești.

Competențele digitale, despre care ți-am mai vorbit, etica profesională (adică să abordezi cu seriozitate sarcinile de serviciu, să respecți programul de lucru), abilitățile de comunicare (adică să știi să-ți comunici clar ideile și să te asiguri că mesajul a fost receptat corect) sunt alte criterii pe care le au în vedere specialiștii în HR atunci când selectează tineri candidați. Aici intervine prezentarea ta profesională, adică CV-ul, care este principalul criteriu de departajare pentru următoarea etapă din procesul de selecție, interviul. Chiar dacă nu ai experiență, contează să evidențiezi în CV-ul tău orice situație în care ai avut oportunitatea să te dezvolți profesional, inclusiv stagiul de practică din timpul facultății. Astfel, stagiul de practică poate fi un criteriu de selectare atunci când îți este analizat CV-ul de către angajatori. Aici poți da detalii despre compania în care ți-ai desfășurat practica, ce ai învățat și, de ce nu, referințe de la tutorele de practică din cadrul companiei și ale colegilor tăi, care pot sublinia competențele tale profesionale și abilitățile despre care ți-am vorbit mai sus.

Stagiile de practică derulate în timpul facultății sau al masterului prin proiectul Viitor pentru studenți!  sunt șansa ta de a explora domeniul în care ai decis să-ți începi cariera și să-ți dezvolți aceste abilități care completează profilul tău profesional, pe lângă pregătirea academică. Mai mult, proiectul îți oferă oportunitatea să dai start carierei tale și să te angajezi la firma unde ți-ai desfășurat practica. Practica la firme autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil îți va da ocazia să descoperi multiplele oportunități pe care ți le oferă acest domeniu pentru a avea o carieră de succes.

În cadrul proiectului vom dezvolta și o platformă de intermediere a locurilor de muncă, dedicată exclusiv studenților implicați în proiect, care îți va da o șansă în plus să obții jobul dorit. Dar despre această platformă, parte a obiectivului de facilitare a tranziției studenților de la educație la piața muncii, îți vom vorbi mai târziu.

Nu rata ocazia de a da START carierei tale! Înscrie-te în proiect!

Scrie-ne la adresa viitorpentrustudenti@ceccar.ro sau completează formularul de preînscriere disponibil pe site-ul nostru.

Despre proiect:

Proiectul Viitor pentru studenți! asigură stagii de practică pentru studenți înscriși la programe de studii precum Contabilitate și informatică de gestiune, Inginerie și Management în Industria Turismului și/sau Inginerie și Management în Alimentație publică și Agroturism; Management și/sau Marketing; și/sau alte specializări, cu domiciliul în regiunile mai slab dezvoltate Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.

Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 325 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 5-7), prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

În proiect sunt incluse, totodată, programe de întreprinderi simulate și programe de consiliere și orientare în carieră personalizate pentru participanții la proiect, precum și premii pentru studenții care obțin cele mai bune rezultate.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.