Proiectul Viitor pentru studenți!: Care sunt atuurile unui candidat fără experiență?

Articol martie – Viitor pentru studenti

Pentru un student sau un proaspăt absolvent de facultate obținerea unui job poate fi o provocare, lipsa experienței fiind deseori un criteriu esențial în selectarea candidaților. Totuși, acest lucru nu este neapărat valabil pentru posturile dedicate candidaților juniori, unde experiența pe un post similar poate fi un avantaj, dar cu siguranță nu un criteriu de departajare. Pentru astfel de posturi, de nivel junior sau entry level, majoritatea angajatorilor se orientează către absolvenți de facultate sau studenți cu un set de abilități specifice și competențe tehnice cheie, pe care să-i formeze în cultura organizației și care să aibă o contribuție esențială în dezvoltarea companiei lor. Astfel, pe lângă competențele tehnice, acumulate în timpul facultății, sunt și alte abilități, care țin de personalitatea fiecăruia, care îți pot crește șansele să obții jobul dorit. Îți vom prezenta mai jos câteva dintre aceste atribute pe care le urmărește un angajator atunci când recrutează angajați juniori. Este important să prezinți în CV exemple concrete în care ai dovedit că ai aceste abilități și să știi să le prezinți la interviu. Stagiul de practică din timpul facultății, în care ai ocazia să aplici cunoștințele teoretice acumulate în timpul studiului și ai un prim contact cu domeniul în care te-ai pregătit, poate fi un astfel de exemplu, pe care îl poți prezenta în CV. Iată câteva dintre abilitățile pe care angajatorii le caută la studenți sau proaspăt absolvenți de facultate:

–  Abilități de rezolvare a problemelor. Majoritatea angajatorilor, indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea compania, doresc să vadă că noii absolvenți de facultate sau studenții candidați la un post de entry level au abilități excelente de rezolvare a problemelor. Mulți recrutori folosesc la interviu întrebări care caută să identifice tiparul comportamental al intervievatului. De exemplu, întrebări precum: „Spuneți-mi despre un moment în care...” sau „Dați-mi un exemplu de...” urmăresc evaluarea capacității de soluționare a problemelor unui candidat pentru poziția respectivă. Prin urmare, ar fi util pentru tine să te gândești la diverse situații în care ai dovedit că știi să găsești soluții chiar și în perioade critice. Nu ai nevoie de experiență pentru acest lucru. Gândește-te la momentele în care ai fost proactiv(ă) sau ai rezolvat cu succes o provocare, fie că este vorba despre un proiect din timpul facultății, fie că este vorba despre o situație întâlnită în compania unde ți-ai desfășurat practica și la a cărei soluționare ai contribuit cu succes. Pe scurt, ilustrează modul în care ai identificat o problemă și în care ai rezolvat-o.

Abilități analitice. Specialiștii în HR se orientează în selectarea candidaților juniori care au abilități analitice, adică au capacitatea de a identifica o problemă complexă, evaluează factorii care au stat la baza acelor probleme, analizează informațiile pe care le au la dispoziție și iau deciziile optime în situația dată. Abilitatea de a gândi critic, raționamentul obiectiv sunt atuuri pentru un candidat junior. Stagiul de practică din timpul facultății poate fi o oportunitate să-ți pui în aplicare aceste abilități și un exemplu concret pentru un recrutor în care tu ai dovedit că poți aborda critic diverse situații și să găsești soluții.

Abilitatea de a lucra în echipă. Nu este un secret pentru nimeni că într-o companie vei ajunge să lucrezi cu alte persoane. Abilitatea de a lucra în echipă este o constantă în cerințele oricărui angajator. Astfel, spre deosebire de cariera ta de student, unde ești singurul sau singura care poate face diferența și de care depind rezultatele tale academice, succesul unei companii depinde de echipe de oameni care pot lucra împreună. Recrutorii caută candidați care se pot adapta lucrului în echipă, care pot colabora bine cu oameni cu personalități diferite. Într-o echipă înveți să delegi sarcini, dar și să accepți direcții, să apreciezi diferențele de opinie și te adaptezi dinamicii echipei, în funcție de punctele forte și punctele slabe ale tale și ale colegilor tăi. Specialiștii în recrutare analizează această competență în procesul de recrutare și îți vor pune întrebări specifice care evaluează capacitatea ta de interrelaționare personală. Dacă ești student, un prim test în a afla dacă ești „un jucător de echipă” ar putea fi stagiul de practică din timpul facultății. Pe lângă faptul că vei avea oportunitatea să înveți mai multe despre domeniul în care dorești să dai start carierei tale, vei afla și ce înseamnă să fii de încredere – un atribut esențial al oricărui jucător de echipă.

Inițiativă. Angajatorii caută oameni hotărâți, care nu ezită să ia decizii atunci când este momentul. Îți poți exersa această abilitate încă din timpul facultății, preluând, de exemplu, inițiativa unor proiecte, sau chiar în stagiul de practică, unde poți îmbunătăți activitatea companiei unde îți faci practica, dacă ai găsit o metodă care ar aduce rezultate mai bune (de exemplu, în facilitarea comunicării cu clienții). Poți, totodată, să prezinți în CV modul în care ai abordat direct o situație dificilă sau un moment în care faptul că ai luat inițiativa și ai aplicat măsurile corecte la timpul oportun ți-a permis să eviți o problemă.

Flexibilitatea, atenția la detalii, abilitățile de conducere sunt alte atuuri pe care le poate avea un tânăr candidat și despre care îți vom vorbi altă dată. Îți poți exersa aceste abilități descrise mai sus într-un mod foarte simplu, practica. Stagiile de practică din timpul facultății sau al masterului sunt un instrument eficient de a valoriza aceste abilități, de a afla ce-ți lipsește și de a aprofunda pregătirea ta academică. Practica derulată prin proiectul Viitor pentru studenți! îți oferă oportunitatea de a lua un prim contact cu domeniul financiar-contabil, un domeniu fit for future, și să-ți începi cariera la firma unde ți-ai desfășurat practica. Premii care răsplătesc performanța, programe de orientare și consiliere profesională sunt alte beneficii incluse pentru studenții înscriși în proiect.

Nu rata ocazia de a da START carierei tale! Înscrie-te în proiect!

Scrie-ne la adresa viitorpentrustudenti@ceccar.ro sau completează formularul de preînscriere disponibil pe site-ul nostru.

Despre proiect:

Proiectul Viitor pentru studenți! asigură stagii de practică pentru studenți înscriși la programe de studii precum Contabilitate și informatică de gestiune, Inginerie și Management în Industria Turismului și/sau Inginerie și Management în Alimentație publică și Agroturism; Management și/sau Marketing; și/sau alte specializări, cu domiciliul în regiunile mai slab dezvoltate Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.

Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 325 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 5-7), prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

În proiect sunt incluse, totodată, programe de întreprinderi simulate și programe de consiliere și orientare în carieră personalizate pentru participanții la proiect, precum și premii pentru studenții care obțin cele mai bune rezultate.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.