Proiectul Viitor pentru studenți!: Alege cariera care ți se potrivește!

Viitor pentru studenti – Articol alege cariera care ti se potrivește

95% dintre angajații români lucrează în domenii cu totul diferite de cele la care visau atunci când erau copii, arată un sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs.

Potrivit cercetării, alegerile respondenților în ceea ce privește viitoarea carieră au fost influențate de maturizare (55%), de parcursul educațional (36%) și de părinți (9%).

Dintre cei 948 de utilizatori de internet din România care au răspuns sondajului, 45% se visau învățători/învățătoare în perioada copilăriei, alți 18% aviatori, 10% avocați, 9% bucătari/bucătărese, în timp ce 7% visau să fie doctori. Doar 5% dintre aceștia și-au transformat aspirațiile în realitate.

O șansă în plus de a urma cariera mult visată o reprezintă stagiile de practică din timpul facultății. Practica derulată în perioada studiilor universitare sau postuniversitare reprezintă pasul spre domeniul în care se îndreaptă aspirațiile studenților. Aceștia pot afla dacă domeniul studiat se potrivește abilităților și înclinațiilor fiecăruia, dacă într-adevăr aceasta este calea de urmat pentru a deveni profesioniști.

Proiectul Viitor pentru studenți! oferă studenților înscriși în proiect exact această oportunitate. De a afla dacă visurile din copilărie, dacă aspirațiile din timpul facultății sunt aceleași cu drumul ales pentru viitoarea carieră.

Prin proiect, studenți care sunt înscriși la programe de studii universitare sau postuniversitare în domeniul financiar-contabil, management, marketing fac practica din timpul facultății la firme autorizate să desfășoare servicii financiar-contabile. Au astfel o șansă de a dezvolta aptitudini și competențe profesionale care îi vor transforma în profesioniștii de mâine, vor dobândi abilități de învățare și adaptare într-o piață a muncii în continuă schimbare. Mai mult, vor afla, prin contact direct cu activitățile unei firme din domeniu, ce înseamnă să fii un profesionist, cum poți atinge performanța și, important pentru orice viitor absolvent de studii universitare sau postuniversitare, ce carieră li se potrivește, care este domeniul care corespunde intereselor lor vocaționale și în care pot obține cele mai bune rezultate. Aceștia vor ști care sunt opțiunile pentru viitoarea lor carieră și își pot contura o imagine clară a traseului profesional.

Practica derulată prin proiect facilitează și tranziția studenților de la educație la piața muncii. Aceștia pot face pasul cel mare către primul job sau își pot schimba locul de muncă, prin angajarea la firma unde își desfășoară practica.

Mai mult, prin proiect vom lansa în curând și o platformă de intermediere a locurilor de muncă – o legătură directă între studenții implicați în proiect și angajatori din domenii aplicate pe specializările academice ale grupului-țintă (financiar-contabil, management, marketing, industria turismului). Platforma va fi încă un instrument dezvoltat în cadrul proiectului prin care studenții își pot găsi un loc de muncă chiar în domeniul studiat, o modalitate eficientă de a aduce împreună angajatorii cu cei care caută să își construiască un viitor profesional de succes.

Despre proiect:

Proiectul Viitor pentru studenți! asigură stagii de practică pentru studenți înscriși la programe de studii precum Contabilitate și informatică de gestiune, Inginerie și Management în Industria Turismului și/sau Inginerie și Management în Alimentație publică și Agroturism; Management și/sau Marketing; și/sau alte specializări, cu domiciliul în regiunile mai slab dezvoltate Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.

Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 325 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 5-7), prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

În proiect sunt incluse, totodată, programe de consiliere și orientare în carieră personalizate pentru participanții la proiect, precum și premii pentru studenții care obțin cele mai bune rezultate.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.